Ψυχοθεραπεια

Υπάρχω και ζω με τρόπο που με ικανοποιεί βαθιά
και που πραγματικά με εκφράζει;

Με βαθιά δέσμευση στη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, προσφέρω ατομικές και ομαδικές συνεδρίες τόσο σε θεραπευτικό όσο και σε συμβουλευτικό πλαίσιο, επικεντρώνοντας στην εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη και την αντιμετώπιση των μοναδικών προκλήσεων που κάθε άτομο βιώνει με τον μοναδικό του τρόπο. Με κατεύθυνση προς την ενδυνάμωση των ατόμων και όχημα την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους να επιλέξουν έναν τρόπο ζωής με ευημερία και αυτοεπίγνωση, παρέχω ένα φιλόξενο και υποστηρικτικά ψυχοθεραπευτικό περιβάλλον δια ζώσης και διαδικτυακά.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις, το άγχος, η σεξουαλική υγεία και η ψυχική συμφωνία του αξιακού συστήματος των ανθρώπων, καθώς και η ανάγκη να ανήκουν, είναι τα θέματα στα οποία οι υπηρεσίες μου επικεντρώνονται και παρέχονται μέσα σε ένα βαθιά αποδεκτικό, μη παρεμβατικό και ασφαλές πλαίσιο για διερεύνηση, ανάπτυξη και μετακίνηση στον τρόπο που επιθυμούν να υπάρχουν.

Η εξειδικευμένη εμπειρία και ιδιαίτερη ευαισθησία μου σε θέματα μειονοτήτων, ειδικά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, παρέχει υποστήριξη σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων και δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζουν στον τρόπο που θέλουν να βιώσουν με ελευθερία, ατομική ευθύνη και πληρότητα την πορεία της ζωής τους. Η ψυχική ανθεκτικότητα των συμβουλευομένων μου είναι ο κυριότερος στόχος των συναντήσεών μας, με αρχές της προσωποκεντρικής και κλινικής ψυχοθεραπείας, πλαισιωμένης ενσυναισθητικά στη συμπονετική προσέγγιση και μοναδικότητα της εμπειρίας που βιώνουν, ανεξαρτήτως προσωπικού ιστορικού. 


Τομεις

Οι διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή, μέσα από τις σχέσεις μεταξύ φίλων, εραστών, συναδέλφων και συγγενών. Όταν οι εσωτερικές μας αξίες είναι παρούσες και σε συμφωνία με τις ανάγκες μας, τότε έχουμε ψυχική υγεία με σεβαστά όρια και αποδεκτές προσδοκίες.

Το ενδιαφέρον μου για την ευζωία των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων με οδήγησε τα τελευταία 10 χρόνια στην πρακτική και ψυχοθεραπευτική ενασχόληση με τρόπους για να μπορούν να υπάρχουν όπως αυτά επιθυμούν, με γνώμονα την αποδοχή, τη συμπερίληψη και την ατομική ευθύνη. Στο πλαίσιο της επιστημονικής μου διεύρυνσης, εκπόνησα έρευνα με διάκριση αριστείας (Strathclyde University). Η έρευνα επικεντρώθηκε στον τρόπο που η ψυχοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει την επιλογή του coming out (αυτό-αποκάλυψης) , αναγνωρίζοντας το όριο και τον ασφαλή τρόπο που κάθε πρόσωπο επιθυμεί να υπάρχει, συσχετιστικά με τις ανάγκες του και τους κοινωνικούς περιορισμούς. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας αναγνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο το στίγμα, οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις και η βία επηρεάζουν την ψυχική και σωματική υγεία, την ασφάλεια και την ευζωία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Τα θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να σχετίζονται ή να μη σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου και τις ψυχολογικές επιδράσεις του στρες που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ως μειονοτική ομάδα.

Η ψυχική υγεία είναι καθοριστικός παράγοντας μιας ολοκληρωμένης και παραγωγικής ζωής με εσωτερική συμφωνία και πληρότητα, ακόμα και σε καταστάσεις που οι συνθήκες δεν είναι ομαλές και ευνοϊκές. Η εξειδίκευσή μου στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) προήλθε από την-με υποτροφία- εκπαίδευση μου στο Αθηναϊκό Κέντρο Ενσυνειδητότητας πάνω στο γνωσιακό πρωτόκολλο ψυχοθεραπείας MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). Η συγκεκριμένη εφαρμογή απευθύνεται σε ανθρώπους με προβλήματα άγχους και συναφών διαταραχών, καθώς και με προβλήματα χρόνιου πόνου. Η προσέγγιση σχετίζεται με την καλλιέργεια μιας συνειδητής στάσης ζωής, η οποία βοηθά να διατηρούμε την ψυχική μας ισορροπία ακόμα και όταν βρισκόμαστε μέσα στο «μάτι του κυκλώνα» αντιμετωπίζοντας οικονομικές, εργασιακές, συναισθηματικές ή σωματικές δυσκολίες.

Η βραχεία θεραπεία είναι μια διαδικασία που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένο αίτημα του θεραπευόμενου με αμοιβαία συμφωνημένο αρχικό χρονικό ορίζοντα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο θεραπευτής είναι συνοδοιπόρος, συμμετέχει ενεργητικά και δυναμικά στη διαδικασία, αλλά όχι καθοδηγητικά. Ο στόχος είναι να διευκολυνθεί το άτομο στο να εμπιστευτεί τον εαυτό του και να δώσει μόνο του τις απαντήσεις σε καθημερινές δυσκολίες που του προκαλούν κοινωνική δυσπροσαρμοστικότητα και δυσφορία.

Η ατομική ψυχοθεραπεία αποτελεί την ανάπτυξη μιας θεραπευτικής σχέσης που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσα από την ανθρώπινη επαφή, ενδυνάμωση και αυτογνωσία. Πρόκειται για μια πορεία ατομικών συνεδριών που στοχεύει στη διερεύνηση, ανακάλυψη, κατανόηση, επεξεργασία και αποδοχή των συναισθημάτων, των σκέψεων και των συμπεριφορών που επηρεάζουν τη ζωή του κάθε ατόμου με αισθήμα δυσφορίας. Επιπρόσθετα, συνδέεται άρρηκτα με την επιθυμία για έναν αυθεντικό τρόπο ύπαρξης που διακατέχεται από πληρότητα και ισορροπία.

Οι προσωποκεντρικές ομάδες συνάντησης συμβαίνουν μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και αποδοχής, όπου ο θεραπευόμενος δεν σχετίζεται μόνο με τον θεραπευτή και συντονιστή της ομάδας, αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη. Κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων συναντήσεων διάρκειας δυόμισι ωρών, επεξεργάζεται θέματα που τον απασχολούν (άγχος, πένθος, μοναξιά, κατάθλιψη, απώλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.α.), μέσα από τον μοναδικό τρόπο που τα βιώνει. Ο συντονιστής της ομάδας φροντίζει έτσι ώστε τα μέλη της ομάδας να μάθουν να σέβονται τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου, καθώς και να αναπτύξουν την ικανότητα να μπορούν να κατανοήσουν και να αποδεχτούν, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν, τα υπόλοιπα μέλη. Στόχος είναι το κάθε μέλος της ομάδας να μπορεί να συσχετιστεί με την εμπειρία του άλλου ατόμου και να αισθάνεται ελεύθερος/η να εκφράσει τα συναισθήματα του. Την ίδια στιγμή, προσκαλείται να κατανοήσει και να «χωρέσει» εκείνες τις πλευρές που αρνιόταν ή διαστρέβλωνε προκειμένου να νιώθει αποδεκτό και αγαπητό.

Η θεραπεία ζεύγους προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής στο ζευγάρι ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, ώστε να βρεθεί ο απαραίτητος χώρος για έκφραση δυσκολιών, προβληματισμών και επιθυμιών του ζευγαριού. Εστιάζοντας στον δεσμό του, επιδιώκεται η αποκατάσταση στο συναισθηματικό δέσιμο που έχει πληγωθεί. Με τη βοήθεια του θεραπευτή, το ζευγάρι καλείται να κατανοήσει βαθύτερα τη σημαντικότητα που κρύβει ο ασφαλής δεσμός και η έκφραση των συναισθημάτων. Η ενίσχυση της συναισθηματικής σύνδεσης και του υγιούς δεσμού στο ζευγάρι λειτουργεί ως ένας καλύτερος δίαυλος επικοινωνίας, οικειότητας και εμπιστοσύνης. Οι σύντροφοι παρακινούνται με ευγένεια και συναισθηματική ασφάλεια να προσεγγίσουν την συσχέτιση τους με αυθεντικότητα και αποδοχή τόσο του εαυτού τους αλλά και του τρόπου που ο σύντροφος τους επιθυμεί να υπάρχει.